Een jeans verven: hoe doe je dat het best?

Heb je een te gekke jeans is na enkele keren te hebben gewassen misschien iets faler is geworden van kleur. Dan is het natuurlijk ontzettend zonde om deze jeans direct weg te gooien. Wist je namelijk dat je tegenwoordig je jeans heel eenvoudig zelf kunt verven? Uiteraard niet zoals we dat met onze muren en plafonds doen met een kwast of roller, maar door je jeans te wassen met een speciaal middel? Hoe dit werkt en wat je er allemaal voor nodig hebt, vertellen we je in dit artikel. Goed opletten dus!

De juiste verf

Alles begint natuurlijk met het kopen van de juiste textielverf. Vooral wanneer je je broek wilt verder in de wasmachine, betekent dat dus een textielverf die geschikt is voor de wasmachine. Je kunt zowel online als in de winkel allerlei verschillende kleuren kopen. Ideaal dus voor het verven van een zwarte, blauwe of grijze jeans.

jeans vervenIn de wasmachine

Eerst is het zaak dat je ervoor zorgt dat je jeans schoon is, eerst even normaal wassen dus. Is dit gebeurt, dan kun je de nog vochtige jeans nogmaals in de wasmachine stoppen, alleen dan gebruik je zo in plaats van wasmiddel, de speciale textielverf. Eerst de wasmachine even op de gewenste temperatuur instellen en je kunt aan de slag. Nadat je exact hebt gelezen hoe het werkt, kun je de wasmachine laten draaien. De verf zit meestal in een speciale bol, die na het wassen als het goed is leeg is. Deze bol haal je er vervolgens uit en je wast je jeans nog een keer alleen nu wel met wasmiddel. Vervolgens laat je je broek drogen zoals je dat normaal gesproken ook doe en je broek is weer zo goed als nieuw.

Gebruik niet teveel verf

Afhankelijk van het gewicht van je broek bepaal je uiteindelijk hoeveel verf of je gebruikt. Het is dus belangrijk dat je eerst je broek weegt, voordat je de hoeveelheid verf eraan toevoegt. Zorg er dus altijd voor dat je voor het kopen van de verf eerst weet hoe zwaar of je jeans is welke je wilt verven.

Niet meer in de droger

Heb je je jeans geverfd, dan is het niet verstandig je broek nog weer in de droger te doen. Zorg er voor dat je je jeans voortaan altijd in de lucht laat drogen. Ook is het goed je wasmachine na het verven even te laten draaien zonder kleding, handdoeken of andere textiel. Zo kunnen de verfresten namelijk eenvoudig worden afgevoerd. Zelfs een condensdroger (hier alle info) is eigenlijk geen goed idee.

Tot slot

Het verven van je jeans is de perfecte manier om ervoor te zorgen dat deze er weer zo goed als nieuw uit ziet. Toch is het wel belangrijk om je aan enkele regels te houden om zo te voorkomen dat je de wasmachine beschadigd of het niet goed gaat met de hoeveelheid verf wat je gebruikt voor je jeans. Lees daarom dus altijd goed de verpakking en weeg je jeans voordat je naar de winkel gaat. Zo weet je namelijk precies wat je nodig hebt en gaat er niets mis.